Gezondheidsarchitect logo

Er zijn vier belangrijke factoren zijn waarmee je rekening zou kunnen houden om je gezondheid te verbeteren. Een tekort aan micronutriënten, het onvermogen zuurstof af te leveren, de beschikbaarheid van suiker of vetzuren en mitochondria problemen.

Deze factoren zijn belangrijk voor de energieproductie van je cellen. Door kleine dingen in je leven te veranderen of onder de loep te nemen moet je er voor zorgen dat de omgeving van je cellen verbetert. Jouw focus is het optimaliseren van de levering van energie aan je cellen. Als je cellen niet in een optimale omgeving leven en niet voldoende energie krijgen, komen ook de weefsels, en organen, en orgaansystemen, en uiteindelijk het hele lichaam in de problemen. Allemaal omdat één of meer van de onderstaande factoren niet goed of optimaal functioneren.

Wil je meer uitgebreide informatie over alle factoren die jouw gezondheid op dit moment beïnvloeden? Doe dan de uitgebreide vragenlijst door op onderstaande knop te drukken!

Tekort aan voedingsstoffen
#1 Eet gevarieerd

Micronutriënten zijn vitamines en mineralen die jouw cellen iedere dag nodig hebben. Ze zijn fundamenteel voor duizenden processen in het lichaam. Het i extreem belangrijk dat er de juiste hoeveelheden van alle verschillende vitamines en mineralen aanwezig zijn in je lichaam. Alles, van hormoonbalans tot ontgifting, tot productie van rode en witte bloedcellen, tot energieproductie, tot immuunfunctie – alles hangt af van de juiste hoeveelheid van micronutriënten. Zonder hen, simpel gezegd, zal niets goed werken.

Tip: Door gevarieerd te eten krijg je veel verschillende vitamines en mineralen binnen. Elk type voedsel bevat namelijk andere stoffen. Zorg er genoeg variatie zit in je voeding. 

Onvermorgen zuurstof af te leveren
#2 Controleer je vitamine-waarden

Zuurstof is een van de belangrijkste stoffen in het lichaam. Na slechts een paar minuten zonder zuurstof beginnen je cellen al af te sterven. Als er geen zuurstof wordt geleverd aan de cellen vertraagt ​​het hele systeem wat zorgt voor de energieproductie. Een van de belangrijkste redenen dat er te weinig zuurstof aan het lichaam wordt afgegeven, is bloedarmoede, ijzertekort. Dit is echter niet de enige reden voor het onvermogen om zuurstof af te leveren aan je cellen, er zijn talloze andere redenen voor een slechte zuurstofafgifte, waaronder een tekort aan meerdere vitamines en mineralen, bloedverlies, infecties en meer.

Tip: Het begint allemaal bij voldoende vitamines en mineralen, maar als je niet weet wat je lichaam wel of niet voldoende heeft kan je ook niet aanvullen. Laat je vitamine-waarden controleren bij de huisarts.

Beschikbaarheid van suiker of vetzuren
#3 Eet geen tussendoortjes meer

Je lichaam kan glucose (suiker) of vetzuren gebruiken voor de productie van energie. Als je hoog scoorde in deze vragenlijst heeft, suggereert dit dat er misschien problemen zijn met de regeling van glucoseverbranding, zoals hoge glucose, lage glucose of glucoseschommelingen, of dat je cellen moeite hebben om over te schakelen van het gebruik van glucose naar vetten. Dit staat bekend  als metabole flexibiliteit. Je kan deze regeling verbeteren of schommelingen voorkomen door minder vaak op een dag te eten.

Tip: Laat de tussendoortjes staan, eet drie keer op een dag (ontbijt, lunch en avondeten). Zo zorg je voor minder schommelingen in je bloedglucose niveau en zul je (tegen je gevoel in) juist minder vaak honger krijgen. 

Mitochondria problemen
#4 Eet de juiste vetten

De mitochondriën staan ​​vaak bekend als de “energiecentrale van de cel”(hoewel ze zó veel meer doen!) en zijn verantwoordelijk voor het produceren van het overgrote deel van de energie die jij elke dag verbruikt. Wanneer de mitochondriën niet goed werken, of iets anders in de cellen verhindert dat ze goed werken, zal de cel last hebben van een onvoldoende energieproductie. Wat zich kan uiten in oververmoeidheid, lusteloosheid en nog veel meer andere klachten. 

Tip: Gezonde vetten zijn essentieel voor de functie van je energiecentrales, voeg daarom de juiste vetten toe aan je voeding. Dit is bijvoorbeeld avocado, grasboter, jonge kaas of kokosolie. 

Hoe nu verder?

De vragenlijst die je net hebt ingevuld is maar een klein onderdeel van het algehele beeld dat we willen krijgen van je gezondheid. Zeker als je toch wel klachten hebt die niet aan bod zijn gekomen in de korte vragenlijst. We bieden je graag de mogelijkheid om een op jouw afgestemd advies te krijgen. Dit doen wij door middel van een de volledige vragenlijst samengesteld met 150 vragen welk je een uitgebreid inzicht geeft op welke punten je je gezondheid kunt verbeteren.

Waarom de uitgebreide vragenlijst zo belangrijk is.

Als mensen hebben we de neiging om dingen ingewikkelder te maken dan nodig is. En zo ook als het om onze gezondheid gaat. Bij de Gezondheidsarchitect gaan we terug naar de basis, onze cellen. Dit zijn de bouwstenen van ieder levend wezen.

De volwassen mens bestaat uit meer 30-100 biljoen van deze bouwstenen. Alle kwaaltjes die de mens krijgt, van een ontstoken teennagel tot aan kanker, is terug te leiden naar onze cellen. En vooral naar het feit dat de cellen niet goed meer werken. 

Een kort lesje biologie

We hebben het over verschillende niveaus van organisatie. Dit betekend het volgende, een cel is gemaakt van onderdelen die organellen heten. Deze organellen bestaan weer uit nog kleinere deeltjes zoals macromoleculen (eiwitten, koolhydraten, dat soort dingen..) welke zijn opgebouwd uit moleculen en die bestaan weer uit atomen. Dan heb je dus de cel die georganiseerd  is uit vier andere niveaus.

Meerdere cellen bij elkaar vormen weefsel, wat organen vormt zoals je hart, nier of huid. Een aantal organen bij elkaar is een orgaansysteem welke samen een organisme is: de mens! Samen vormen alle mensen bij elkaar een populatie. Dit zijn alle tien de niveaus waar de mensen van zijn opgebouwd. 

Al deze niveaus hebben hun een eigen werkingsmechanismen welke allemaal weer terugkomen bij de werking van onze bouwstenen: de cellen. Uiteindelijk bestaat alles dus uit de cellen en zijn deze erg belangrijk! Begrijp je wat we bedoelen?

496013A1-9972-4D30-9C02-DE15F902ED3B_1_201_a 2
496013A1-9972-4D30-9C02-DE15F902ED3B_1_201_a 4
B27CABDE-5D5F-412E-BF5D-4875139EA680_1_201_a
DD31F90F-5697-4BC1-9E84-2059797AAD48_1_201_a

Hoe werken jouw cellen?

De vragenlijst die je al hebt ingevuld, is maar een korte versie om erachter te komen wat de oorzaak kan zijn dat jouw cellen niet goed werken op basis van je ingevulde symptomen. Als je de langere versie invult krijg je daarom een completer beeld op welke cellen je je aandacht moet richten. Het resultaat van deze vragenlijst koppelen wij terug aan je met een 1-op-1 gesprek.

Het is super gaaf dat één vragenlijst van 15 minuten je zó veel inzicht kan geven. Hoe simpel kan het zijn?!