Bewegen
Genoeg beweging heeft een positief effect op je slaap en gezondheid. Hulp nodig om meer te bewegen?
Plan een kennismaking
Onze huidige leefstijl maakt ons snel fysiek inactief. We missen missen de beweging die we vroeger kregen bij fysieke arbeid. Vooral door het vele werk achter een bureau. Voldoende beweging is essentieel voor je hersenen. Het repareert de schade aan het geheugen en bevordert de aanmaak van nieuwe cellen. Dit is de reden waarom we niet stoppen met bewegen omdat we oud zijn. We worden oud omdat we dus stoppen met bewegen!
 
De Gezondheidsarchitect zorgt ervoor dat je begrijpt waarom voldoende beweging belangrijk is. Daarnaast leren we je hoe je jouw energie en slaap kunt verbeteren door meer te bewegen. Zo zul je snel genoeg ervaren hoe veel beter je je kan voelen als je voldoende beweegt. 
Wandelen is óók beweging!

Wat betekent bewegen voor ons?

In beweging blijven

Langdurig zitten heeft veel nadelige effecten heeft op het menselijk lichaam. Ons lichaam is namelijk gemaakt om te bewegen. Als we het hebben over langdurig zitten hebben we het niet per se over de uren dat je zittend werkt achter je laptop. Denk maar eens hoe vaak je beweegt om koffie te pakken of naar het toilet te gaan. Met langdurig zitten hebben we het over alle tijd die je zit ná je werk. Het liggen van uren op de bank is wat zorgt voor het verlies van beweging. Het leidt tot rugklachten, verlies van spiermassa in je benen en het stijf worden van je heupen. 
 
Wij raden daarom aan om zo veel mogelijk te bewegen gedurende een zittende werkdag én daarna. Probeer elk uur te bewegen, een micro-pauze van 5-10 minuten in te lassen en een kleine rondje te lopen. Zorg ervoor dat je in ieder geval 30 minuten per dag een wandeling maakt. Dit kan voor je werk of juist om je werkdag af te sluiten. Wees in de avond wat actiever en ga pas na je activiteite even op de bank liggen. Blijf de hele dag in beweging! 

Je ademhaling als grens

Bij iedere vorm van bewegen nemen bij onze ademhaling als grens. Op het moment dat je niet meer door je neus kan ademen zul je door je mond gaan ademen. Je stapt dan over naar een status van stress. Het maakt hierbij niet uit wat voor beweging je doet. Van wandelen over straat tot aan zware cardio training. Je wilt ademen door je mond, en de stress die hierdoor ontstaat, zo veel mogelijk vermijden. Gebruik je ademhaling daarom als grens tijdens het sporten. Neem een korte pauze om je neusademhaling weer onder controle te krijgen. Ga pas daarna weer verder met je work-out. 
 

Lees hier meer over het belang van je ademhaling.

Krachtig worden

Vroeger was het heel ongewoon om te sporten. We waren al de hele dag bezig met beweging tijdens het werk als handarbeiders. Het tillen van zware objecten zorgden automatisch voor een krachtig lichaam. Helaas doen veel van ons niet meer zulk zwaar handarbeid en moeten we dus krachtig worden via sport. 
 
Zeker naarmate je ouder wordt zul je steeds meer spierkracht verliezen. Daarom is het van belang om krachttraining te doen zodat je je spieren behoudt en zelfs groeit. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Meer spierkracht zorgt altijd voor minder blessures en betere cardiovasculaire gezondheid.

Conditie verbeteren

Duurtraining (bijv. 2 uur hardlopen op hetzelfde tempo) voegt weinig toe aan je vasculaire gezondheid ten opzichte van de last die je erdoor ervaart. Het zorgt alleen maar voor onnodige stress op je lichaam. Kies daarom voor een High Intensity Interval Training (HIIT). Dit type workout put glucose (bloedsuiker) en glycogeen (opgeslagen suiker) snel uit. Het lichaam wordt daardoor gedwongen om je eigen vet als brandstof te gebruiken. 
 
HIIT heeft veel voordelen. Zo verlaagt het je bloedsuiker, vermindert het insuline resistentie en verhoogt het vetverbranding. Een ander groot voordel van HIIT is dat het maar 10-15 minuten duurt, win-win dus!

Ben jij wel zo gezond als je denkt?

Krijg direct meer inzicht in jouw gezondheid met onze korte vragenlijst.
Gratis

Drie makkelijke tips

Tip 1
Wandel elke dag minimaal 30 minuten, bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze.
Tip 2
Probeer ten alle tijdens het bewegen door je neus te ademen.
Tip 3
Doe minimaal drie keer per week krachttraining om je spiermassa te behouden.
Previous
Next

Onze andere basis principes

Kleurrijk voedsel op de markt

Voeding

Het lijkt heel logisch, voeding kan je gezondheid maken of kraken. Maar toch maken we vaak de verkeerde keuzes. We zijn verslaafd aan suikers en het liefst eten we elk uur wat lekkers. Is dit wel hoe we gezond oud kunnen worden? Hoe komen we van onze suikerverslaving af? Wij leggen het je uit!

Golven van de zee

Ademhalen

Je doet het minimaal 6 keer per minuut, ademhalen. Vaak wordt er niet over nagedacht hoe belangrijk je ademhaling is voor je gezondheid. Bij de Gezondheidsarchitect leggen we je uit waarom neus- en buik-ademen zo belangrijk is en hoe je je ademhaling kan verbeteren.

Zicht vanuit het bed

Slapen

Slaap wordt vaak het eerst aan de kant gezet wanneer we meer tijd nodig hebben in ons drukke bestaan. Maar slaap is het belangrijkste aspect van je leefstijl. Leer waarom je meer aandacht moet geven aan een goede nachtrust. Ten slotte begint je dag op het moment dat je naar bed gaat...