Stikstofmonoxide

Stikstofmonoxide, vriend of vijand?

Buiten het lichaam is stikstofoxide bekend als een giftige stof die ook erg schadelijk is voor het milieu. Maar binnen het lichaam speelt het een hele belangrijke rol en behoedt het ons voor ziektes. 

Wat is stikstofoxide?

Stikstof(mon)oxide (NO) wordt gemaakt in je neusholte en in de binnenkant van je bloedvaten. Het koolzuur (CO2) in je bloed stimuleert deze aanmaak. NO verwijdt je bloedvaten en luchtwegen, waardoor zuurstof beter kan worden getransporteerd naar je organen, spieren en weefsels. Ook helpt NO bij het verlagen van je cholesterol, het voorkomen van een hoge bloeddruk en het gezond houden van je vaten. NO wordt in je neus aangemaakt en zal alleen je longen bereiken wanneer je door je neus ademt en niet door je mond. 

Waarom is stikstofoxide belangrijk?

Naast dat NO zorgt voor een verbetering van de zuurstofvoorziening. Heeft het nog andere belangrijke functies. Bijvoorbeeld het openen en sluiten van je bloedvaten (vasoregulering), hulp bij neurotransmissie, het ondersteunen van je immuunsysteem, het reguleren van je ademhaling door de gladde spierlaag in je luchtwegen te verwijden en het speelt een rol bij de homeostase (de balans van je lichaam). Daarnaast helpt NO ook in de verdediging tegen virussen en andere lichaamsvreemde stoffen. 

Nog een goede reden om door je neus te ademen is om erectieproblemen te verminderen voor mannen en voor vrouwen om de genitaliën beter te doorbloeden 😉

Stikstofoxide produceren is simpel

Je kunt heel makkelijk je NO productie tot wel 15 keer vergroten door te neuriën. Ook zorgen bepaalde voedingsmiddelen voor een verhoogde productie van NO. Zo kunnen bietensap, vis, groene groente, pure chocola en een glas rode wijn, granaatappelsap, groene en zwarte thee je helpen.

HELP! Ik kan niet door mijn neus ademen!

Een vraag die we vaak horen: “Maar mijn neus zit altijd verstopt? Hoe kan ik dan door mijn neus ademen?!”. Hier heeft Patrick McKeown in zijn boek ‘De Zuurstofwinst’ een mooie oefening voor. Door je adem in te houden, vergroot je de concentratie van stikstofoxide in de neusholte. Dit haal je naar binnen als je weer begint met ademen, waardoor de doorgangen in je neus verwijden en je weer vrij en makkelijk kunt ademen. Zelfs als je verkouden bent! 

Oefening Neus vrijmaken

Na enige tijd zal je neus weer verstopt raken, herhaal dan de oefening. Zodra je 80 passen kunt lopen zonder adem te halen, zal je neus blijven open blijven. Dit kan je ook ’s nachts (blog snurken) helpen. 

Vind je dit artikel leuk?

Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on facebook
Deel via Facebook
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on twitter
Deel op Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.