Voeding
Je leefstijl veranderen begint bij je voeding. Hulp nodig bij het veranderen van je voedingspatroon?
Plan een kennismaking
Het internet staat vol met verschillende methoden om gezond te worden. Ook wij weten dat door de overload aan informatie het moeilijk kan zijn om te beginnen. Daarom starten wij ons programma altijd met de focus op voeding. Wist jij dat binnen 40 jaar het aantal Nederlanders met overgewicht met 17% is gestegen? Dit komt niet alleen maar omdat we minder zijn gaan bewegen. Door bijvoorbeeld onze kantoorbanen en de opkomst van Netflix. We worden te zwaar en ongezond omdat we verstoringen krijgen in onze insulinehuishouding door wat we eten en drinken.
 
De Gezondheidsarchitect zorgt ervoor dat je begrijpt waarom je bepaalde voeding wel of niet wilt nuttigen. We leggen je uit wat de invloed van voeding is op jouw lichaam. Zo kun je op den duur makkelijk je eigen keuzes maken om gezond te blijven.
Afvallen? Wij zetten insuline op #1

Wat betekent voeding voor ons?

Focus op bouwstoffen

Om af te vallen moet je je dus niet focussen op calorieën. Maar wel op het verbeteren (verlagen) van het insuline niveau in je bloed. Daarom mag je van ons zo veel eten als je kunt! Zolang je maar weet dat er maar drie dingen waarvan je een verzadigd (vol) gevoel krijgt: eiwitten, water en vetten
 
Wij raden daarom aan om je maaltijd op te bouwen uit voldoende eiwitten, zoals vlees, vis of ei. Je maaltijd aan te vullen met groente met onbeperkt veel vezels. En te balanceren met gezonde vetten (bijv. grasboter, kokosolie, olijfolie, avocado, kaas of noten).

Tijdsgebonden eten

Tijdsgebonden eten zegt iets over wanneer je zou moeten eten. Het is een eetpatroon waarbij je afwisselend een korte tijd vast en een korte tijd eet. Wij leggen hierbij de focus op drie belangrijke doelen. Ten eerste, vast je minimaal 12-16 uur tussen je laatste en je eerste maaltijd van de dag. 
 
Ten tweede, raden wij aan dat je maximaal drie keer per dag, liefst twee maal per dag, eet. Dit wordt soms ook wel intermittent fasting genoemd. Iedere keer dat jij suikers eet of drinkt (m.u.v. water, thee of zwarte koffie) stijgt het insulineniveau in je bloed. Insuline zal dan de suikers die in je bloed komen door het eten en drinken om te zetten in energie of opslaan als vet. Wat we willen bereiken is dat je geen pieken hebt in je insulineniveau gedurende de dag.
 
Als laatste stop je met eten en drinken 3-4 uur voor het slapen gaan. Je lichaam kan zich klaar maken on ‘s nachts te herstellen zonder dat het nog bezig is met het verwerken van het eten. 

Suikers & ongezonde vetten verminderen

Suiker in voeding kun je terugvinden in verschillende vormen. Je hebt voeding met natuurlijk voorkomende suikers in groente en fruit. Voeding met toegevoegde suikers in frisdrank, koekjes en snoepgoed. En voeding dat wordt omgezet in suikers, zoals brood, pasta, aardappel en rijst. Al deze vormen van suiker zijn voor je lichaam hetzelfde en verhogen het insuline niveau in je bloed. 
 
Te veel suiker is niet alleen giftig, maar ook verslavend. Het voedingsadvies wat wij geven is dan ook om zo min mogelijk suikers, a.k.a. koolhydraten, te eten of drinken. Dit zal aan het begin lastig zijn. Gaandeweg zul je leren dat je veel voedingsmiddelen gezonder én suikerloos kan vervangen! 

Daarnaast is ook het vermijden van ongezonde, plantaardige vetten voor ons van belang. Dit zijn vetten zoals koolzaadolie, raapzaadolie, palmolie, etc. Dit type vet zorgt voor meer ontstekingen in je lichaam. Dit willen we vermijden!

Supplementen op maat

Supplementen bestaan uit vitamines, mineralen, micronutriënten en macronutriënten. We zullen er altijd naar streven om deze voedingsstoffen uit je voeding te halen. We raden alleen aan om te suppleren om tekorten aan te vullen. 
 
Belangrijke supplementen zijn vitamine D, magnesium en omega-3. Normaal haal je vitamine D uit zonlicht, magnesium uit voedin gen omega-3 uit vette vis. Als je deze factoren niet voldoende binnenkrijgt kunnen er tekorten ontstaan. Deze tekorten kunnen leiden tot gezondheidsproblemen.
 
Hoeveel supplementen nodig zijn is voor iedereen verschillend. We zullen door individueel onderzoek achterhalen wat jij extra nodig hebt om gezond te worden

Ben jij wel zo gezond als je denkt?

Krijg direct meer inzicht in jouw gezondheid met onze korte vragenlijst.
Gratis

Onze andere basis principes

Golven van de zee

Ademhalen

Je doet het minimaal 6 keer per minuut, ademhalen. Vaak wordt er niet over nagedacht hoe belangrijk je ademhaling is voor je gezondheid. Bij de Gezondheidsarchitect leggen we je uit waarom neus- en buik-ademen zo belangrijk is en hoe je je ademhaling kan verbeteren.

Zicht vanuit het bed

Slapen

Slaap wordt vaak het eerst aan de kant gezet wanneer we meer tijd nodig hebben in ons drukke bestaan. Maar slaap is het belangrijkste aspect van je leefstijl. Leer waarom je meer aandacht moet geven aan een goede nachtrust. Ten slotte begint je dag op het moment dat je naar bed gaat...

Gewichtheffen

Bewegen

Veel van ons bewegen te weinig doordat we bijvoorbeeld tijdens werk aan ons bureau gekluisterd zitten. We weten dat we meer moeten bewegen, maar wat voor soort beweging zouden we iedere dag moeten doen? En is beweging wel zo belangrijk als we denken dat het is?

Drie makkelijke tips

Tip 1
Eet zo min mogelijk koolhydraten door brood te vervangen door low-carb crackers, pasta door courgetti, aardappelen door meer groene groentes en junkfood te laten liggen in de supermarkt!
Tip 2
Stop met het eten van tussendoortjes en eet maximaal drie op momenten per dag een eiwitrijke en koolhydraatarme maaltijd.
Tip 3
Drink minimaal 2 liter water per dag.
Previous
Next